De ultieme presentatie

De ultieme presentatie

Een professionele presentatie geven

De beste presentatie is eigenlijk gewoon een goed verhaal. Een verhaal met een begin, een middenstuk en een eind. Een verhaal waarmee in de informatiebehoefte van het publiek wordt voorzien (ga dus geen informatie verstrekken waar je publiek niet op zit te wachten, het blijft toch niet hangen). Een verhaal waarmee je dicht bij jezelf blijft (ben je van nature niet grappig, hang dan ook vooral niet de lolbroek uit). En ga voor interactie. Laat het publiek meedenken. Het werkt. Echt!

De voorbereiding

Het is misschien een open deur: ken je publiek. Weet voor wie je spreekt en pas jouw verhaal daarop aan. Een groep pubers heeft een andere informatiebehoefte dan een zaal vol salesmanagers. Weet daarnaast ook wáár je spreekt. Sta je op een podium? Is er een spreekgestoelte (lekker voor de houvast)? Ben je de enige spreker of ben je een van vele? Oh en vergeet niet te vertellen wat je gaat doen. En dan bedoelen we niet dat je de inhoudsopgave van jouw presentatie moet opsommen (laat deze liever achterwege), maar vertel jouw publiek over het doel van de presentatie.

De presentatie

Zorg voor een inspirerend welkom. Begin dus niet met welkom beste aanwezigen, fijn dat jullie er allemaal zijn (wat een dooddoener), maar start met een anekdote, laat je introduceren door een gastheer of gooi een raadsel in de groep. Dat brengt ons meteen bij de interactie. Dat werkt ?cht. Wanneer je publiek mee laat denken, vragen laat stellen en praktijkvoorbeelden laat inbrengen ontstaat er een geweldige dynamiek. O?k wanneer je voor een groot publiek staat.

Zorg voor een beeldend verhaal. In taal en beeld. Verpak droge kost in praktijkvoorbeelden zodat het gaat leven. Maak gebruik van anekdotes of put uit eigen ervaring. Maak ter ondersteuning gebruik van een goede presentatietool als PowerPoint of Prezi. Respecteer de volgende spelregels:

 • keep it simple
  Een vleugje informatie, één afbeelding zoals een foto of een eenvoudig stroomdiagram will do the magic. Geef het publiek liever na de presentatie op verzoek wat extra informatie mee.
 • wees consistent
  Gebruik één lettertype en wees zuinig met bullets en kleuren.
 • maak gebruik van een lege slide
  Bijvoorbeeld wanneer je de aandacht op jezelf wilt vestigen of vragen stelt aan het publiek.
 • geen dansende letters
  Hartstikke leuk hoor een swingend w ? e ? l ? k ? o ? m… als je 11 bent. Volwassenen laten de animatiemogelijkheden voor wat ze zijn.

En vertel het echte verhaal. Maak zaken niet mooier dan ze zijn.

Presentatie Tips & tricks

-> Maak oogcontact. Of veins het, een blik op het voorhoofd van jouw toebehoorder werkt ook prima. Spreek je voor een grote groep? Zorg dat je ieder deel van de zaal de nodige aandacht geeft.
-> Laat stiltes vallen. Spreken is zilver?
-> En last but not least: maak nooit meer gebruik van de laatste slide van de presentatie waarop je zo?n aandoenlijk poppetje met een vraagteken boven zijn hoofd plakt of een wirwar van gekleurde vraagtekens plaatst. Niet. Doen.

Op zoek naar de juiste apparatuur voor jouw presentatie?
Van flipover tot spreekgestoelte, GZ OfficeXperience heeft het. Neem contact op via info@gz.nl of 075-6351231.

Deel deze pagina: