De voordelen van flexibel werken
Vijf dagen per week van half negen tot vijf op kantoor. Met een half uur lunchpauze die je besteedt aan een potje patience terwijl je je tegelijkertijd boterham verorberd en je halve liter lauwe melk opslobbert. Dat was tot een paar jaar geleden zo’n beetje de standaard. Gelukkig werken we inmiddels enorm flexibel: qua duur, qua tijd en qua omgeving.
Drieluik: arbeidsduur, werktijden, plaats
Op 1 januari 2016 verving de Wet flexibel werken de daarvoor geldende Wet aanpassing arbeidsduur. Deze relatief nieuwe wet biedt een aantal mogelijkheden inzake arbeidsduur, werktijden, en werkplekken. Zo kun je jouw werkgever vragen om een flexibel werkrooster, of je op een andere plek mag werken -thuis bijvoorbeeld- en je kunt een verzoek indienen om minder -of meer natuurlijk- te gaan werken. Dat kon natuurlijk ten tijde van de oude wet ook al, vragen stond altijd al vrij, maar met de Wet flexibel werken sta je wat sterker. Deze mogelijkheden in flexibiliteit zijn overigens niet alleen goed voor werknemers, ook werkgevers worden er beter van. Een optimale afstemming van werk en privé resulteert namelijk in een verbetering in prestaties.
Flexibele werkgever? Meer werken!
Dat flexibiliteit loont, bewijst ook het onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen i.s.m. Moneypenny: hieruit blijkt dat werknemers 35% meer willen werken als hun werkgever investeert in thuiswerken en flexibele werktijden (bron: mkbservicedesk.nl). Een interessant gegeven, zeker gezien de grote groep babyboomers die binnen nu en enkele jaren het strijdtoneel der arbeid verlaat. De krapte die dat met zich meebrengt, kan dus voor een groot deel worden opgevangen met huidig personeel. Mits werkgevers bereid zijn te flexibiliseren.
Overlegschommels
Je kunt je voorstellen dat de eerder geschetste situatie -vaste tijden, vaste plek, bammetje tussendoor- niet bepaald inspirerend werkte. Dat is met de werkplekken van nu wel anders: we werken op de gaafste plekken met ergonomisch meubilair, klimaatbeheersing en voldoende daglicht. Natuurlijk gaat de ene werkgever wat verder op het vlak van inspiratie -denk aan de hangmatten van Google, de glijbaan van Prada en de overlegschommels van technologiebedrijf Box uit Palo Alto- dan de ander, maar nagenoeg niemand werkt meer achter een te laag bureau, met een krakende bureaustoel en een verkeerd ingesteld beeldscherm. Wel? Hoog tijd om wat inspiratie op te doen bij GZ!