
DE TOEKOMST VAN WERKEN
Hoe ziet het werken eruit post-Corona? Komen we nog met z’n allen naar kantoor? Vergaderen we op dezelfde manier? Werken we dan wel met de juiste middelen? Doen we dit op een veilige manier? Welke risico’s zijn er dan?
DE TOEKOMST VAN WERKEN OP KANTOOR
Door het coronavirus zijn wij massaal gedwongen om anders met werk om te gaan. Het thuiswerken is erdoor in een stroomversnelling geraakt. Vanwege de huidige richtlijnen kijken we anders naar onze manier van werken en de indeling en de bezetting van het kantoor. Op het gebied van kantooromgevingen verandert er een hoop, maar ook qua technologie brengt het werken van de toekomst uitdagingen met zich mee. Nu het stof is gedaald is het tijd om verder te kijken, en ons de volgende vragen te stellen:
Hoe ziet het werken eruit post-Corona? Komen we dan nog met z’n allen naar kantoor? Vergaderen we nog steeds op dezelfde manier? Werken we ook wel met de juiste middelen? Doen we dit op een veilige manier? Welke risico’s zijn er dan?
Om dit beter te begrijpen en de behoeftes te peilen van onze klanten hebben GZ OfficeXperience en Successfully IT de handen ineengeslagen. Ons doel hiermee is om een uniek concept aan te bieden die het beste van beide werelden biedt. Je leest er hieronder alles over!
Wat verwachten werkgevers en werknemers zelf?
Onlangs hebben wij onze klanten in een onderzoek gevraagd hoe zij het werken van de toekomst voor zich zien. Wij stelden daarin de vraag of men verwacht dat de werknemers weer terug naar kantoor gaan of deels thuis blijven werken. Uit de antwoorden blijkt dat het merendeel van de mensen verwacht ook na corona (deels) thuis te zullen blijven werken.
We stelden ook de vraag hoe de werkomgeving van de toekomst eruit komt te zien. Hieronder staan de meest genoemde punten:
- minder bureaus in een ruimte
- meer thuiswerken
- meer ruimtes voor vergaderen en ontmoeten
GZ en Successfully hebben naar aanleiding van de bovenstaande uitkomsten en eigen bevindingen een projectteam samengesteld uit alle disciplines. Hier mee kunnen we je geheel adviseren en ontzorgen als het gaat om het werken van de toekomst.
HET KANTOOR VAN DE TOEKOMST
Interpretatie en visualisatie.
Op basis van de antwoorden uit de eerder genoemde survey hebben wij een fictief ontwerp gemaakt voor de Future OfficeXperience. In deze ruimte zijn de drie duidelijkste antwoorden zichtbaar; meer ruimtes voor vergaderen en ontmoeten, meer thuiswerken en, boven alles, minder bureaus in één ruimte.


DE RECEPTIE
Bezoekers- en personeelsregistratie
Omdat er minder bureaus in het kantoor van de toekomst aanwezig zullen zijn, zal er een werkplekbeheersysteem als iotspot® komen. Daar kun je je werkplek voor die dag reserveren. Kom je spontaan langs kantoor en wil je toch even wat werk verzetten aan een bureau? Bij de receptie is te zien hoe veel werkplekken beschikbaar zijn. Ook wordt hier de registratie bijgehouden van het aantal personen in het pand.
THE MEETING HUB
Samenkomen en ontmoeten
Het kantoor wordt meer een plek om samen te komen, te overleggen en te sparren. Dus het wordt geen grote kantoortuin met rijtjes werkplekken meer. In de meeting-hub zijn diverse overlegmogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een modulaire lounge, verschillende één-op-één zitjes, aanlandwerkplekken en ruimtes om te video-bellen. In een dergelijke gedeelde ruimte is het belangrijk dat de akoestiek in orde is. Dat betekent dat we veel akoestisch dempende producten en materialen hebben gebruikt.


HET KANTOOR
Concentreren en administreren
Volgens de respondenten van de survey gaan we deels afscheid nemen van de grote kantoortuinen met alléén maar bureaus. Sommigen gaven zelfs aan te verwachten dat we allemaal weer eigen kantoren krijgen. Wij hebben dit geïnterpreteerd in een ruimte waar aanzienlijk minder bureaus aan elkaar staan, en er verschillende opstellingen semi-afgesloten zijn van de rest van de ruimte.
Met het vloerontwerp is rekening gehouden met de anderhalve meter afstand.
HET THUISKANTOOR
Waar werk en privé elkaar ontmoeten
Een thuiskantoor inrichten is heel iets anders dan een werkplek in een bedrijfspand. Hoe zit dat met de beveiliging van de WiFi of LAN aansluitingen? Veel van de op kantoor gebruikte apparatuur is thuis niet nodig. Je hebt immers snel genoeg aan een laptop of een all-in-one pc, er hoeft geen VoiP-telefoon of iotspot geplaatst te worden. Maar boven alles wil je dat je werkplek thuis bij je persoonlijke stijl past, vooral wanneer je deze in je woonkamer situeert. Uiteraard rekening houdend met de ergonomische richtlijnen die er gelden voor het uit te voeren beroep.

THUISWERKEN
Werkt dat?
De werkgever is verantwoordelijk voor elke werkplek
Sinds de Coronacrisis werken we massaal thuis. En dat gaat niet onverdienstelijk. Maar of onze thuiswerkplekken voldoen aan de Arbonormen valt nog te bezien. Werkgevers zijn verplicht om iedere werknemer een werkplek te bieden waar hij of zij op een veilige en gezonde manier kan werken. Ook thuis. De thuiswerkplek beschikt over:
- tenminste 4 m² werkruimte
- vanaf 1 m² voor een plat scherm
- minimaal 1 m² voor lees- en schrijfwerk
- tenminste 1 m² voor kastruimte
- zo’n 0,5 m² voor een vrijstaand ladeblok
- ergonomisch meubilair en apparatuur
Hoe stel je jouw werkplek in?
Staan jouw knieën in een hoek van 90 graden? Is er genoeg ruimte tussen de zitting van de stoel en jouw knieholtes? Wordt jouw onderrug goed ondersteund? Heb je voldoende afstand tot jouw beeldscherm?
Met onderstaande richtlijnen kun je iedere werkplek arbo-proof inrichten.
- De tafelhoogte voor zittend werk moet verstelbaar zijn van 65 – 85 cm. Werk je ook staand? Dan moet de tafel tot 130 cm versteld kunnen.
- De afmetingen van het tafelblad moeten een minimale diepte van 80 cm en een breedte van 120 cm kennen.
- Let ook op de positie van de tafel. Voorkom reflectie via het tafelblad.
- En zorg voor voldoende vrije voetruimte.
Thuiswerkovereenkomst
In een thuiswerkovereenkomst kun je de werknemers informeren over een aantal zaken, zoals:
- arbeidsrisico’s;
- werktijden;
- pauzes;
- gezond werken
Er kunnen in deze overeenkomst ook zaken als onkostenvergoeding en beveiliging van bedrijfsgegevens worden opgenomen.
GZ en Succesfully ontzorgen
Of je nu hulp nodig hebt bij het herinrichten van je kantoor, om meer ruimte voor overleg en gezonde werkplekken te creëren of je werknemers een ergonomische thuiswerkplek met goede soft- en hardware wilt bieden,
GZ en Succesfully ondersteunen je bij alle werkplek vraagstukken.
VOORZORGSMAATREGELEN
Werkt dat?
Veel mensen werken thuis tijdens de coronacrisis. Het risico hiervan is dat de beveiliging misschien minder goed op orde is dan op het werk zelf. Daardoor kunnen gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen. Organisaties kunnen juist nu de dupe worden van internetcriminelen, en daardoor (imago)schade oplopen.
We geven je alvast wat inzicht in de risico’s, en hoe je ze kunt beperken.
Security checklist
Software en hardware-oplossingen
Natuurlijk staat of valt een veilige werkomgeving met de juiste soft- en hardware. Dat geldt op kantoor, maar ook thuis. Om daar een goed beeld van de krijgen is het belangrijk dat de behoeftes van de organisatie duidelijk zijn. Alleen dan kunnen wij een juiste IT-omgeving inregelen.
Een Basis Office365 pakket is er al vanaf €34,85 per gebruiker per maand. En een instapmodel laptop al vanaf €820,00 ex. BTW.
De beste combinatie van 2 werelden, maar wel naar de wens van jouw organisatie. Er is zoveel mogelijk en we willen je dat graag eens laten ervaren.
PROJECTTEAM KANTOOR VAN DE TOEKOMST
Voor je werkplek op kantoor en thuis
Deze bijzondere tijden vragen om een bijzondere aanpak. Om u van het beste advies te kunnen voorzien voor het 1,5 meter kantoor hebben wij daarom een projectteam samengesteld. Van alle disciplines uit dit concept is er een specialist aanwezig. Ons team voorziet je graag van vrijblijvend advies. Vraag via ons aanvraagformulier een gratis consult aan.
GZ en Successfully helpen je graag verder.
BROCHURE
De brochure nog eens rustig (offline) nalezen? Je download de brochure “het werken van de toekomst” via onderstaande knop.