
CODAM
Inrichting van ruimtes:
Entreegebied, gameroom, overlegplekken, lunchruimtes, pantry’s
Oppervlakte:
1100 m²
Thema:
Kleurrijk, speels, digitaal, stimulerend
Merken:
Lande, Satelliet, Muuto, DeBerenn, Huislijn, Modulyss
Samenvatting:
Intensieve samenwerking tussen klant, architect en onze eigen Studio. Kleurconcept ontwikkelen, advies en begeleiding. Maatwerk oplossingen en custom vloerenplan ontwikkeling.
Codam Coding College Amsterdam
Een programmeeropleiding zonder schoolgeld , zonder leraren en waar je 24/7 terecht kan; dat is het Codam Coding College in Amsterdam. “Een 2.0 versie van het succesvolle 42 in Parijs”, aldus Rene de Groen, de facilitair manager van Codam, een week voor de officiële opening door Koningin Máxima.
Volgens De Groen voelde het lezen van de vacature van facility manager als het aantrekken van een perfect gesneden maatpak. En dat zie je aan hem. Trots en met enthousiasme neemt hij je mee door het gebouw. De leerlingen, waarvan hij de namen kent, betrekt hij bij zijn verhaal over de totstandkoming van deze bijzondere plek.
Codam is geïnspireerd op het Franse 42, één van de beste programmeeropleidingen ter wereld. Hier leer je coden vanuit het peer-to-peer principe volgens een planmatig lessysteem. Dat houdt in dat leerlingen elkaars werk beoordelen. Wat je achtergrond is maakt volgens De Groen niet uit. “Er zijn hier leerlingen die achter de vuilniswagen hebben gelopen of alleen hun vmbo hebben afgemaakt, en ook leerlingen die al twee masters hebben afgerond.”
Uitdaging: Codam is altijd open
Toen de eerste lichting studenten begon, was het pand een bouwput. “Alleen de bovenverdieping waar de computers staan was in orde. Leerlingen kwamen via de nooduitgang binnen. Een paar maanden later, in januari, hebben we de rest van de ruimtes opengesteld. Op dit moment lopen er zo’n 90 leerlingen rond, waar dit in het komende jaar opgebouwd wordt naar zo’n 400 à 500 leerlingen.
Hier hebben we in de inrichting natuurlijk al rekening mee gehouden. We hebben verschillende ruimtes voor overleg, ontspanning en studie, waarvan twee ruimtes met 240 iMacs in totaal. Studenten kunnen vanuit thuis in het systeem zien of er plek is om te werken. Daar komt bij dat de school letterlijk altijd open is”, zegt De Groen.
De Groen vertelt: “Toen ik hier begon met werken was het gebouw nog kaal. Samen met projectinrichter GZ OfficeXperience, binnenhuisarchitect Ronald Klijnhout en de directeur, David Giron, zijn we gaan nadenken over het interieur. Waar de één dacht in kleuren, de ander in beelden en schetsen. Dit moest ik vervolgens vertalen naar iets concreets wat functioneel, veilig en mooi is. Dat is mijn baan en daar ben ik goed in. Als er één zegt ‘ik wil een legotafel’, dan ga ik op zoek naar een meubelmaker die dit kan maken.”
Hij gaat verder: “Het interieur moet toegankelijk zijn; je moet een welkom gevoel krijgen. De ronde vormen en stoffen waren voor mij daarin heel belangrijk. Buiten het feit dat het meubilair in de kleuren van het logo moest zijn, moest het daarnaast zacht en mooi, maar toch ook leerlingproof zijn. Je wil niet elke week iets laten repareren.”
Een inclusieve inrichting
De Groen heeft het zijn missie gemaakt om omstandigheden te creëren binnen Codam waarin iedereen zich veilig voelt, goed voelt en kan groeien. “De missie is om een community te bouwen. Ik bedoel: als de studenten aangeven dat ze na een dag hier niet geweest te zijn het gevoel hebben dat ze iets missen, dan is mijn doel wel grotendeels bereikt. Codam moet een plaats zijn waarin ze zich kunnen ontplooien. Op studiegebied, maar ook op sociaal vlak. Wat je ziet is dat de studenten elkaar de normen en waarden binnen Codam bijbrengen. Iedereen is trots om hier onderdeel van te zijn en dat merk je”, besluit De Groen net zo trots.