Waterlands Archief

Portfolio

Inrichting Waterlands Archief

Het Waterlands Archief is de regionale archiefdienst voor de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Landsmeer, Waterland en Wormerland. Het WA beheert de archieven van deze gemeenten en haar voorgangers, particuliere archieven en waterstaatsarchieven uit deze regio.  

Het Waterlands Archief maakt de archieven toegankelijk en stelt ze ter beschikking aan gemeenten en particuliere onderzoekers via uitleen (aan gemeenten), inzage in de studiezaal en digitaal.  

Waar voorheen vooral papieren archieven geraadpleegd werden in de studiezaal, is de digitalisering ook hier te merken. Reden voor het Waterlands Archief om onder andere deze ruimte opnieuw in te richten, zonder de onderzoeksfunctie te verliezen.  

GZ maakte voor het Waterlands Archief een ontwerp passend bij het gebouw en het DNA van een gemeentearchief.  Hierbij was het van belang om een ruimte te ontwerpen die multifunctioneel in gebruik is.  Zo is de ruimte naast studiezaal ook voor lezingen te gebruiken en kunnen er exposities worden gegeven.  

Vloer op maat

We hebben de vloer afgewerkt met een zachte en vloeistofdichte vloer van Forbo.  Deze vloer is speciaal ontworpen voor het Waterlands Archief. Op dit design zie je een stilistische satelliet weergave van de verschillende gemeenten. Centraal in de studiezaal is de nieuwe balie een echte eye-catcher. Je ziet de merkwaardige architectuur van het gebouw hierin duidelijk als aanmeldpunt. De balie is bekleed met een weergave van de boeken die in het Waterlands Archief te vinden zijn.  

 Door het merkwaardige plafond in de studiezaal en de hoge glazen gevel was een goede akoestiek een specifiek aandachtspunt. Door het toepassen van akoestische houten wandbekleding, die op zichzelf doen denken aan de verschillende boeken in een archiefkast, wordt de nagalmtijd verminderd. Een drietal grote akoestisch dempende visuals zorgen dit bovendien voor nog minder geluidsdruk.

Voor de exposities die periodiek plaats zullen vinden in de studiezaal staan er verschillende maatwerkvitrines. Door een deel van deze vitrines verrijdbaar te maken, kan het Archief de exposities flexibel inrichten.

De vouwbare tafels van Trilogy en de stapel- en koppelbare stoelen van Brunner maken deze ruimte tot een flexibele ruimte die snel om te bouwen is.  

De stoffering van de stoelen in verschillende groen tinten is een knipoog naar de vele akkers in de gemeente.  

In de kantine is het meubilair grotendeels hergebruikt. Zo hebben de Thonet stoelen een nieuwe zitting en rugleuning en de hanglampen nieuwe kappen. 

Deel deze pagina: