Thuiswerkers: werken ze wel of niet?

Thuiswerkers: werken ze wel of niet?

Feiten en fabels over thuiswerkers

Joost Ardts schrijft in zijn boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management uitgebreid over thuiswerken. Als het aan Ardts ligt zouden we veel vaker vanuit huis moeten werken. Hij beweert dat de productiviteit omhoog schiet en dat wordt bevestigd door HR-organisatie Securex. Onderzoek wijst uit dat 36 procent van de thuiswerkers meer presteert dan eenzelfde dag op kantoor. Slechts 3 procent presteert minder dan binnen de veilige kantoormuren.

Netflix

Sceptici beweren dat thuiswerkers veel vaker pauzes nemen of zich onder werktijd laten verleiden door Netflix, maar volgens Ardts is daar niets van waar. Hij beweert dat een thuiswerker per week anderhalf uur meer werkt dan de collega’s op kantoor en dus ook nog eens productiever is. Tel daarbij op dat bedrijven behoorlijk kunnen besparen op de huisvestingskosten. Als van een vijfkoppig team er iedere dag één collega thuiswerkt, heb je vijf vierkante meter minder kantoorruimte nodig. Lijkt ons een win-win situatie.

Thuiswerkers: het recept

  1. Hanteer hetzelfde ritueel als wanneer je naar kantoor gaat. Douche, ontbijt en ga daarna pas aan het werk. Je weet wat gezegd wordt over een goed begin?
  2. Zorg voor een goede werkplek. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk nemen veel thuiswerkers plaats aan de eettafel waar ze ontbijtresten, kinderspeelgoed en post aan de kant schuiven om ruimte te maken voor de laptop. Hallo afleiding! Die eettafel volstaat alleen wanneer de tafel volledig tot jouw beschikking staat en er niemand thuis is. Ultiem is natuurlijk een eigen thuiswerkplek waar je je volledig kunt focussen op het werk en waar je kunt werken op, aan en met ergonomisch verantwoorde materialen als bureau, stoel en toetsenbord.
  3. Neem pauzes! Wanneer je alleen aan het werk bent heb je vaak de neiging om flink door te stampen. Af en toe geen probleem, maar doe het niet structureel. Op kantoor neem je ook wel eens Google-time, loop je een rondje met collega’ss of klets je bij in de kantine. Ga dus een rondje met de hond, fiets even naar de supermarkt of lees een paar hoofdstukken uit jouw favoriete boek tijdens de lunch.
  4. Let op de werktijden. Thuiswerkers hebben de neiging langer door te gaan dan hun collega’ss op kantoor. Niks mis met ijver, maar overdrijf het niet. Volgens Ardts ben je tenslotte al productiever dan de rest 😉

Achter deze do’s schuilt een zelfde hoeveelheid don’ts. Ze spreken voor zich: stort niet ongewassen in joggingbroek met laptop op de bank. Een rommelige werkomgeving is geen goed idee. Werk niet aan één stuk door en overdrijf het aantal werkuren niet. Zo houdt je het niet alleen voor jouw werkgever, maar ook voor jezelf interessant om thuis te werken.

Deel deze pagina: