Hoe houd je personeel gezond?

Na het salaris van werknemers zijn gezondheidskosten de grootste bedrijfskostenpost. Daarom zoeken werkgevers allerhande oplossingen om -de gevolgen van- een verminderde medewerkersgezondheid -denk aan achterblijvende omzet en gebrek aan productiviteit- te voorkomen.

Een van die oplossingen is gebruik maken van sensortechnologie. Middels medische sensoren worden hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel van medewerkers in kaart gebracht. Ze vertellen de gebruikers wanneer het tijd is om een pauze te nemen (om daarna weer optimaal productief te zijn).

Nog niet heel gangbaar in Nederland, maar echt: het komt eraan! De actieve werkplek is wel al langer onderdeel van het kantoor van nu. Zit-stabureaus zijn eerder regel dan uitzondering, er wordt volop wandelend vergaderd en de lift maakt plaats voor de trap. Een goede zaak, want het is allang bewezen dat fysieke inspanning goed is voor de gezondheid en bovendien de hersencapaciteit verhoogt.

Een derde oplossing ligt in het creëren van ruimtes waarin werknemers na een intensieve vergadering of opdracht tot rust kunnen komen. Het is niet voor niets dat zitkamers met comfortabele stoelen en kunst aan de muur als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook verlichting kan bijdragen aan een goede medewerkersgezondheid. We weten eigenlijk allemaal wel dat daglicht het meest ultiem is: medewerkers blijven alert en klachten als hoofdpijn komen minder voor dan bij de gangbare tl-verlichting. Helaas heeft lang niet elke werkplek de beschikking over natuurlijk licht. Gelukkig zijn er tal van aanbieders die verlichting ontwikkelen die absoluut in de buurt komt van daglicht. Een vijfde oplossing ligt in het verstrekken van gezonde voeding. Ban de frisdrank- en snoepautomaten en verwelkom de kantoorfruitmand.

En zo zijn er nog veel meer oplossingen die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van medewerkers. Wil je hierover verder praten? Bel 075 635 1231.

GZ gaat samenwerking aan met Archive-IT

Bij GZ zorgen wij dat jouw werkplek aansluit bij het DNA van jouw bedrijf. We denken graag met je mee en staan altijd open voor nieuwe mogelijkheden om de werkplek zo optimaal mogelijk in te richten. Een flinke “ruimteslurper” waar wij altijd rekening mee moeten houden is het archief. En daar hebben wij nu iets op gevonden! Zo kan ook deze ruimte gebruikt worden als actieve werkruimte! Hoe dat kan? Wij zijn een samenwerking aangegaan met Archive-IT!

Dus weg met dat papieren archief! Archive-IT vindt een papierloze werkomgeving de normaalste zaak van de wereld. Omdat organisaties letterlijk vol liepen met papieren archieven, is Archive-IT gestart met het aanbieden van archiefbeheer als dienst.

Vanaf dag één geloven wij in papierloos werken op een dusdanige manier dat digitale informatie net zo vertrouwd voelt als papier”. Archive-IT heeft daarvoor vier diensten ontwikkeld die naadloos op elkaar aansluiten: digitalisering van informatie, archivering op individueel niveau, vitalisering van digitale data en tot slot een platform om digitaal te archiveren. Deze doordachte diensten in combinatie met geavanceerde software oplossingen, zorgen ervoor dat u in één dag kunt transformeren naar een digitale werkomgeving zonder afscheid te nemen van de voordelen van papier. Archive-IT zorgt dat al uw papieren informatie altijd en overal digitaal toegankelijk is. De volledige toegankelijkheid is essentieel voor uw primaire processen.

Waarom een archief extern opslaan? Op de eerste plaats ga je veel efficiënter om met de ruimte op de werkplek. Die logge archiefkasten zijn niet meer nodig, daarom ontstaat er meer ruimte op de werkvloer. En kies je bij Archive-IT voor fysieke opslag van documenten, dan heb je binnen 24 uur je stukken terug of binnen 1,5 uur digitaal geleverd.

Kies je voor digitale opslag bij Archive-IT, wat ook kan, dan heb je zelf altijd toegang tot alle archiefstukken. Ingescand, gecodeerd en beveiligd door Archive-IT. En dat laatste nemen ze uiterst serieus. Archive-IT beschikt over meerdere certificaten, verklaringen omtrent gedrag en geheimhouding, een geavanceerde blusgasinstallatie, camerabewaking en toegangscontrole. Tevens wordt hun systeem regelmatig uitgedaagd door ethical hackers, om ervoor te zorgen dat het waterdicht blijft.

Is je interesse in externe archiefopslag gewekt? Geef ons een belletje of mail naar info@gz.nl. Samen met Archive-IT willen wij zorgen dat jouw werkruimte optimaal benut wordt. Opgeruimd, papierloos en gearchiveerd.

Zonder werkstress op vakantie, hoe doe je dat?

De laatste aantekeningen staan op papier. De mailbox is doorgeploeterd. Jouw collega’s zijn geïnstrueerd. De aanwezigheidsmelder staat aan. De relaxmodus ook. Of niet?

Wil je jouw collega’s ontlasten en heb je het gevoel dat in de laatste dagen van jouw vakantie echt al het werk af moet? Dan loop je het risico ergens in de eerste dagen van de vakantie een bezoek te krijgen van de man met de hamer. Je wordt futloos, chagrijnig en heb een flinke kans op hoofdpijn. Zonde van die welverdiende vakantie! Herkenbaar? Pak het dit jaar anders aan:

  • Bespreek de overdracht van jouw werkzaamheden een paar dagen voordat jouw vakantie begint. Zo kunnen jouw collega’s vast wennen en is er voldoende gelegenheid om onduidelijkheden nog even door te spreken.

  • Prioriteer. Wat moet er echt nog af voordat je vertrekt en wat kan ook prima na de vakantie?

  • Plan de laatste dagen voor jouw vakantie geen projecten in, dan heb je voldoende ruimte om puin te ruimen en onvoorziene zaken af te handelen.

  • Ruim op. En dan niet op jouw laatste dag, maar doe dat ruim van tevoren. Het brengt rust in jouw hoofd en zorgt voor een overzichtelijke werkplek voor als je weer terugkomt.

  • Ga niet op jouw eerste vrije dag op vakantie, maar neem een paar dagen de tijd om tot rust te komen en de benodigde spullen bij elkaar te zoeken.

  • Werk NIET op vakantie. Laat het echt even los. Vertrouw op jouw collega’s. Het. Komt. Goed.


Fijne vakantie!

AVG is jarig!

Op 25 mei 2018 werd de Algemene verordening gegevensbescherming, beter bekend als AVG, van kracht. Deze privacywet heeft als doel de manier waarop we omgaan met persoonsgegevens beter te regelen. Wat is -een jaar later- de stand van zaken?

Met de handhaving van de wetgeving lijkt het allemaal erg mee te vallen. Sinds de invoering?is er in Nederland?slechts ??n boete uitgedeeld aan taxibedrijf Uber. Deze boete was overigens absoluut niet misselijk: er moest maar liefst ? 600.000 worden afgetikt. Het MKB is tot zover niet getroffen door boetes, maar het AP (Autoriteit Persoonsgegevens) heeft beloofd in 2019 strenger te controleren. Zaak dus om nog eens na te lopen of er in jouw bedrijf op de juiste manier wordt omgegaan met persoonsgegevens!

Digitaal versus papier
De meeste ondernemers focussen wat betreft het privacybeleid van hun organisatie op de digitale klantgegevens. Een goede zaak, mits er ook aandacht is voor de papieren data. Gevoelige informatie kan immers ook worden geprint. Investeren in een AVG geschikte papiervernietiger is derhalve geen slecht idee. Welke papiervernietigers geschikt zijn? Degenen die cross-cut snipperen (minimaal DIN P-3), de oude vertrouwde strokenversnipperaars voldoen niet aan de eisen. Neem je het zeker voor het onzekere? Ga dan voor DIN P-5 of hoger.

Bij GZ zijn in mei en juni de geselecteerde papiervernietigers van Rexel en Leitz in de aanbieding. Je ontvangt bij aanschaf van een de geselecteerde apparaten automatisch 20% korting.?Bekijk hier de aanbiedingen!

Wegwerpplastic out

Is wegwerpplastic nu echt zo schadelijk voor onze omgeving? Deze feiten zetten je met twee benen op de grond: iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading aan plastic afval in zee. Afval dat we op de meest afgelegen plekken op aarde terugvinden en waaraan meer dan 100.000 zeedieren per jaar overlijden. En van het afval dat niet in zee belandt, wordt slechts 10% gerecycled. Tijd voor actie!

Feiten op een rij
Meer dan 80 procent van het afval in de oceanen bestaat uit plastic. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens. Plastic komt namelijk via vissen en schelpdieren in ons voedsel terecht. Bovendien is wegwerpplastic slecht voor de economie: naast de verspilling van materiaal staan we voor hoge kosten om de troep weer op te ruimen. Daarnaast zijn vervuilde zeeën en stranden slecht voor de visserij en het toerisme.

Maatregelen
Vanaf 2021 gaat single use plastic in de ban. Plastic bekertjes, bestek, borden en rietjes verdwijnen uit de schappen en ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De Europese richtlijn bepaalt daarnaast dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Milieuvriendelijke alternatieven
Een goede zaak, vinden wij bij GZ. Onze focus ligt op circulariteit en milieuvriendelijkheid, single use artikelen horen niet in deze visie. Juist daarom investeren ook wij in een groener assortiment: biologisch afbreekbare kartonnen bekertjes en bakjes, composteerbare houten roerstaafjes, gerecyclede kartonnen bordjes en meer.

Bronnen: nu.nl en greenpeace.org

Wij doen mee aan de Green Business Club PrintLess Contest: Tone it down!

In april en mei doen wij mee aan de Green Business Club PrintLess Contest: Tone it down! waarin bedrijven en regio?s in Nederland twee maanden lang met elkaar de competitie aan gaan om zo min mogelijk te printen!

Afgelopen jaar deden Accenture, Arcadis, CBRE, Loyens & Loeff, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen VU, Faculteit der Rechtsgeleerdheid VU en gemeente Amsterdam Zuidas al mee aan de competitie in Amsterdam Zuidas. In totaal werden er in twee maanden tijd maar liefst 522.941 blaadjes printpapier bespaard!

Vanwege dit grote succes wordt de competitie dit jaar nationaal georganiseerd. Het centrale doel van de competitie: reduceren van het papierverbruik, vergroten van het bewustzijn van het printgedrag en structurele gedragsverandering.

Wist je dat je door het niet uitprinten van ??n pagina je ca. 200 ml water en 12,7 gr CO2 kan besparen? Ook verbruik je minder energie en inkt en wordt er per 8333,3 blaadjes printpapier ??n boom bespaard!

Wij doen mee! Jij ook? Probeer zo weinig mogelijk te printen en help ons winnen!

Papierwerk

Papierwerk, een term met een flinke negatieve lading. Men heeft direct de associatie met grote stapels achterstallige administratie. Onze associatie? Wij denken aan de prachtige lampen van Greypants, aan de waanzinnige Wiggle chair en aan het milieuvriendelijke printpapier van BalancePure.

Om op te kladden

GZ OfficeXperience levert verschillende soorten duurzaam papier waaronder:

? Multicopy Zero. Dit CO2-neutrale premiumpapier is geschikt voor alle kantoormachines. Het wordt geproduceerd in FSC?- en PEFC ?- gecertificeerde Scandinavische fabrieken waar het papierproductieproces bijna volledig wordt aangedreven door hernieuwbare biobrandstoffen. Het papier wordt op verantwoorde wijze vervaardigd uit hout dat is verkregen uit duurzaam beheerde bronnen en voor elke boom die wordt geoogst, worden er twee of drie geplant.

? Dit gerecycled helderwit ongestreken kantoorpapier is gemaakt van 100% gerecycleerde vezels. Dankzij de zorgvuldige voorselectie en sortering van wit gebruikt kantoorpapier heeft BalancePure hetzelfde kwaliteitsniveau als houtvij ongestreken kantoorpapier.

 

Om in te leven

Of papier een positieve bijdrage kan leveren aan jouw kantoor-, zorg- en leeromgeving? Nou en of!

? Greypants lampen. De eerste Graypants lamp zag in 2007 het levenslicht. Deze van gerecycled golfkarton geproduceerde lampen, de Graypants Scraplights, zijn inmiddels in veertig landen ongekend populair. En niet voor niets.

? Toegegeven, je moet ervan houden. Deze Wiggle chair is gemaakt van golfkarton en hardvezelplaat. De ontwerper is Frank Gehry, een architect die bekend staat om het gebruik van ongewone materialen. De Wiggle Chair zit comfortabel, is robuust en bovendien duurzaam.

? Richlite meubilair. Meubels van Richlite zijn opgebouwd uit lagen papier van gerecycled afval en FSC?-hout, deze elementen worden met een phenolhars geperst tot stootvaste panelen. Keihard, waterbestendig en door-en-door gekleurd. En super eco-friendly.

? Heb je de Moooi paper chandelier al gezien? Deze kroonluchter is gemaakt van papier dat laag voor laag is geplakt en vervolgens afgelakt.

 

Papierwerk, da?s gewoon gaaf en milieuvriendelijk tegelijk!

Timemanagement

Zo effici?nt mogelijk omgaan met de beschikbare tijd. Juist in de huidige manier van werken, waarin flexibiliteit werktijden en -locaties doet vertroebelen en waarin de werkdruk hoger is dan ooit, is timemanagement onmisbaar. Als je wilt voorkomen dat je alleen nog maar met jouw werk bezig bent tenminste.

Beschik je over de juiste vaardigheden, dan kun je zelfs de hoogste werkdruk aan. De slag om efficiency, hoe win je hem?

#1 verkrijg inzicht
Wat doe je eigenlijk precies? Schrijf het op. Ook de kleine klussen die ogenschijnlijk nauwelijks tijd kosten, ze zijn vaak stiekeme tijdvreters.
#2 maak een plan
In een realistische planning reserveer je voldoende tijd voor de taken die je bij #1 hebt beschreven. Bouw marges in, zodat je niet in de stress raakt van een naar voren gehaalde deadline en zodat je die ene spoedklus ook kunt oppakken. En: wissel leuke klussen af met minder leuke. Zou houd je het?ja: leuk.
#3 plan!
Ben je een ochtendmens? Of krijg je juist ?s middags meer gedaan? Plan de gecompliceerde werkzaamheden op de momenten waarop jouw concentratie optimaal is.
#4 maak keuzes
Stop met brandjes blussen. Zet de telefoon op stil en jouw mailprogramma uit. Focus op je prioriteiten en handel pas daarna minder urgente zaken af.
#5 zorg voor een opgeruimd bureau
Niemand werkt optimaal aan een bureau waarop geen centimeter blad te zien is. Zorg voor een georganiseerde werkplek waar alles een eigen plek heeft.
#6 werk gedisciplineerd
Houd je aan het plan en laat de boel de boel. Natuurlijk moet je een spoedklus kunnen oppakken, maar dat praatje met jouw favoriete collega, dan kan ook een uurtje later. In de pauze bijvoorbeeld.
#7 wees klaar voor morgen
Ruim jouw bureau op, check of de planning nog actueel is en? geniet van je vrije tijd!

Meer weten? Neem contact op met GZ OfficeXperience via info@gz.nl, 075-6351231 of www.gz.nl.

ORGATEC ’18 – new visions of work

De Orgatec wordt beschouwd als een unieke handelsbeurs voor de planning, ontwerp en inrichting van werkomgevingen en meubilair. De tentoonstelling toont oplossingen voor de hele sector van kantoor- en commercieel vastgoed. Exposanten uit meer dan 40 landen tonen de nieuwste trends en innovaties op het gebied van meubilair – licht – akoestiek – media en technologie. En ja, GZ was daarbij!

Let?s keep moving
Agility and Vitality: de nieuwe buzz-term voor de ruimtelijke verandering van traditionele werkmethoden naar het nieuwe werken. In plaats van starre en hi?rarchisch georganiseerde kantoorstructuren moeten omgevingen van vandaag flexibel reageren op verschillende activiteiten en werkmethoden. Nieuwe producten zijn gericht op een moderne werkcultuur die de nadruk legt op mobiliteit, creativiteit en flexibiliteit. Aanpasbare meubels worden de norm! Verder spotten wij op de beurs veel beweging; schommels, draaistoelen, balance boards en verplaatsbare werkplekken. Het is voor iedereen duidelijk: de hele dag zitten kan echt niet meer!

Focus in the Office
Toekomstgerichte werkomgevingen zijn plaatsen van uitwisseling en communicatie. Dit maakt een goed interieurontwerp tot een nog grotere uitdaging. Coworking-ruimtes of andere open werkstructuren hebben de juiste balans nodig in de akoestiek. Akoestische oplossingen zijn onmisbaar geworden om in een open werkomgeving informele gesprekken te kunnen voeren en geconcentreerd werk te kunnen doen. Meer en meer leveranciers spitsen zich toe op deze vraag. Panelen, gordijnen, roomdividers en room-in-room vergaderkamers vormen de nieuwe lay-out van de open werkvloer.

Let your color shine trough
Op het gebied van kleur hebben we een aantal trends gespot. Enige tijd terug hebben wij in onze blogpost al gesproken over de Monochrome trend. Het werken met naast elkaar geplaatste nuances van een enkele kleur, ontstaan door menging met wit en-of zwart, dus tinten die vanuit het origineel kunnen worden gemaakt. Ton-sur-ton is een andere benaming van deze manier van kleurverwerking. Duidelijke vlakken cre?ren in een open werkcultuur kan bijdragen aan het gevoel van geborgenheid, structuur en zone-scheiding.
Binnen deze kleurzones viel ons oog op de vele groen-, aarde- en roze tinten, met een sprankje kobaltblauw of zonnegeel. In onderstaande moodboards hebben wij hier meer aandacht aan gegeven.

Flexibel Greenery
Op het gebied van groen zien we een splitsing in de toepasbaarheid. Daar waar twee jaar terug de Jungle Fever-trend de werkomgeving overnam, wordt de groenvoorziening nu wat subtieler teruggebracht. De mos- of plantenwand is nog steeds in trek, maar wanneer deze wordt toegepast is het in de rest van de werkomgeving wat subtieler. Een andere keuze die wij zien, is het plaatsen van veel planten in losse potten. Veelal op de vloer in kleine groepjes bij elkaar. Verschillende planten in verschillende maten zijn hierbij belangrijk voor een ontspannen beeld.

Transformatie oude kantoorpanden

Voldoet jouw kantoorpand aan de eisen van 2023?

Het is aan de orde van de dag: de transformatie van oude kantoorpanden. Want, zo verplicht minister Ollongren, vanaf 1 januari 2023 dient elk kantoor met meer dan 100 m2 vloeroppervlak te zijn voorzien van het energielabel C of hoger. Meer dan de helft van onze kantoorruimte, zo?n 43 miljoen vierkante meter – veelal gebouwd voor 1990, voldoet nog niet aan deze norm. Werk aan de winkel dus.

Verduurzamen
Om te voldoen aan energielabel C of hoger moeten duizenden panden in ons land de komende vier jaar worden verduurzaamd. Kantoren met een D-, E- of F-label kunnen veelal zonder bouwkundige ingrepen worden aangepast. Overstappen op ledverlichting en/of het toepassen van dubbel glas zijn voldoende om aan eisen van een hoger label te voldoen. Kantoren met het G-label daarentegen, hebben ingrijpender aanpassingen nodig. Aan de slag dus, want vanaf 1 januari 2023 mogen kantoorpanden die niet aan het A-, B- of C-label voldoen, niet meer worden gebruikt. Meer informatie hierover lees je op de site van RVO.

Als je dan toch aan het verbouwen bent?

? zet dan ook alles op alles om een inspirerende werkomgeving te cre?ren. Weg met die halfdode plantjes, niet verstelbare bureaus met gefineerd werkblad en plastic pennenbakjes! Weg met die systeemwanden tussen de werkplekken. En weg met die dodelijk saaie kantine met de o-zo-praktische stapelbare stoeltjes. Maak plaats voor een inrichting die past bij de cultuur van jouw bedrijf, die aansluit op de doelstellingen ?n op de behoefte van jouw medewerkers. GZ heeft legio voorbeelden van inspirerende werkomgevingen. Een kleine greep:

  • Bekijk de lunchruimte van KZ/Hiltex: robuust en praktisch tegelijk. De grote uitnodigende tafels, de verlichting, de vloer(kleden), de stoelen (ook al zijn ze stapelbaar ;-)), vergaderen in deze loungeachtige omgeving is geen straf.
  • Check ook de inrichting van Kyocera in Schiphol-Rijk: een akoestisch hoogstandje en met de supercombinatie van kleur en licht bovendien een fijne plek voor overleg en het uitwerken van offertes, notulen enzovoort.

Om inspirerend te zijn, hoeft jouw kantoor echt geen Google-office-look-a-like te worden. Ook kantoren zonder glijbaan of hangmat kunnen een ideale basis vormen voor een werkplek met beleving.

De interieurontwerpers van GZ zorgen voor de juiste mix van ruimte, kleur, vorm, licht en materiaalsoort. Meer informatie? 075 635 1231.