Te warm om te werken?

Te warm om te werken?

Wanneer mag je niet meer werken omdat het te warm is?

In de Arbeidsomstandighedenwet zijn een aantal regels opgenomen waaraan een werkgever zich moet houden. Zo moet een werkgever onder meer zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan de gezondheid. Maar wat als het snikheet is?

Te warm om te werken

De Arbowet doet geen expliciete uitspraken over werken bij hoge temperaturen. Er is dus geen specifieke regel die bepaalt bij welke temperatuur het te warm is om te werken. In de wet staat dat er sprake moet zijn van een behaaglijke temperatuur in relatie met de te verrichten arbeid en dat het klimaat niet tot schade van de gezondheid mag leiden. Behoorlijk subjectief. FNV Bondgenoten hanteert vuistregels: voor zittend kantoorwerk geldt een maximum van 30 graden, voor licht werk 28 graden, voor intensief werk 26 graden, voor zeer intensief werk 25 graden.

Maatregelen bij warm weer

Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties. Voor zowel werkgever als werknemer niet wenselijk. Welke maatregelen kunnen bijdragen aan een prettige werkomgeving bij hoge temperaturen?

• Werk korter, begin vroeg in de ochtend, neem vaker pauze of stel een tropenrooster in.
• Gebruik zo min mogelijk apparatuur en maak gebruik van ledverlichting. Ledverlichting geeft geen warmte af en is bovendien energiezuinig.
• Verricht, indien mogelijk, alleen routinewerkzaamheden om fouten te voorkomen.
• Maak gebruik van ventilatoren of airconditioning.
• Ventileer ’s nachts. Zo laat je koele lucht toe.
• Gebruik zonwering, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde.
• Pas kledingvoorschriften aan. Een overhemd met zweetplekken is echt niet representatiever dan een korte broek. Een minirok gaat natuurlijk te ver, maar op dagen waarop je geen klanten hoeft te ontvangen kan een korte broek met teenslipper natuurlijk prima.
• Drink veel. Bij zeer warm weer moet je drinken voordat je dorst krijgt. Richtlijn is 1,5 liter extra vocht (bovenop de ‘standaard’ 2 liter dus).

Is de hitte bij jou op kantoor onhoudbaar? Kaart dit dan aan bij je werkgever.

Meer weten over de mogelijkheden van een behaaglijk kantoor? Bel ons op 075 635 1231.

GZ ontwerpt, adviseert en realiseert complete inrichtingsoplossingen binnen werk-, leer- en zorgomgevingen. Vraag naar meer informatie via info@gz.nl of bel 075 635 1231.

Deel deze pagina: