Circulaire ontwerpen: studenten HMC maken meubels van Zaans ‘afval’

Circulaire ontwerpen: studenten HMC maken meubels van Zaans ‘afval’

Circulaire ontwerpen van het HMC Sloterdijk

Twaalf studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Sloterdijk deden mee aan de Circular Furniture Challenge. Ze legden in november de laatste hand aan hun werkstukken. Er zijn diverse innovatieve, circulaire ontwerpen gemaakt van het ‘afval’ van Zaanse bedrijven. Het resultaat van deze challenge is verbluffend. De gebruikte materialen zijn afkomstig van Forbo Flooring en GZ OfficeXperience.

De Circular Furniture Challenge is de uitdaging waarin studenten gebruikersvoorwerpen maken van reststromen van Zaanse organisaties. Deze challenge is georganiseerd vanuit de werkgroep Circulair van Green Business Club Zaanstad. Forbo Flooring en GZ OfficeXperience verzorgden eerst de materialen. Bovendien gaven ze studenten feedback op hun circulaire ontwerpen en advies tijdens verschillende evaluatiemomenten.

Bij circulair ontwerpen streef je naar ‘hergebruik op een zo hoog mogelijk elementniveau’. Hiermee voorkom je CO2-uitstoot van recycling, transport en productie. Dit vereist creativiteit en ook vakkennis. Dat hebben de studenten van het HMC absoluut laten zien. Ter illustratie zie je hieronder alvast een voorproefje! De restmaterialen van onder andere het gebouw van GZ zijn erg creatief toegepast. ‘Necessity is the mother of invention’ laat zich ook in deze challenge als uitspraak gelden.

Circulaire ontwerpen

De slot-expositie stond in december gepland. Hellaas kon die niet doorgaan. Het groeiend aantal corona-besmettingen gooide roet in het eten. Dit wordt verzet naar het nieuwe jaar. Echter willen we jou de kans niet ontnemen om deze gave circulaire ontwerpen alvast te aanschouwen!

De “digitale expositie” kun je bekijken op de website van de Green Business Club Zaanstad.

Deel deze pagina: