Faxen.. Wat is dat?

Faxen.. Wat is dat?

Het kantoor: de geschiedenis en toekomst

We gniffelen allemaal wanneer we iemand tegen het lijf lopen die durft te bekennen dat hij nog regelmatig gebruik maakt van de fax (en vragen ons af naar wie hij dan faxt). Toetsenborden aan een snoer vind je bijna nergens meer en kaartenbakken.. waar waren die dingen ook alweer voor? We houden het oude kantoor tegen het daglicht. Was het vroeger allemaal beter?

Wie zaten op kantoor?

De oudste vormen van kantoorarbeid treffen we volgens Wikipedia aan bij de overheid. De kanselarij (welke bestond uit hooggeplaatste adviseurs) was belast met de schriftelijke afwikkeling van het bestuur. Later werd kantoorarbeid verricht door monniken, die zich vooral bezig hielden met het kopiëren (lees: overschrijven) van boeken en documenten. Waar zou de term monnikenwerk vandaan komen? Tot in de negentiende eeuw was het kantoor het domein van de kantoorklerk, een zwaar beroep dat onder niet al te beste omstandigheden moest worden uitgevoerd (het kantoor was immers al bezet door de chef). Inmiddels zitten we er warmpjes bij met z’n allen. We werken onder ergonomische omstandigheden en het kantoor is niet langer het exclusieve terrein van de intellectuelen onder ons.

Wat deden ze daar?

Waar we nu onze browser openen en als vanzelf Google raadplegen dook je vroeger in het archief, voelde je collega’s, bibliothecarissen en archivarissen aan de tand en ploos je oude documenten en tijdschriften uit. De vergaarde informatie verwerkte je op een typemachine die je na elke vol getikte regel een slinger naar links moest geven alvorens je verder kon typen. Er was flink wat kracht voor nodig om de toetsen van die machine ingedrukt te krijgen en fouten, die corrigeerde je door een correctielint achter het balk van de typemachine te plaatsen en de verkeerd getypte letter opnieuw in te drukken. Driewerf hoera voor onze backspace-toets!

Google Kantoor NY
Het Google kantoor in New York Bron: Google/Flickr.

Waar hielden we kantoor?

Niet alleen de kantoorartikelen, ook de kantoorinrichting heeft door de jaren heen een gigantische metamorfose ondergaan. Waar begin vorige eeuw al het personeel, met uitzondering van de directeur, in één ruimte en aan een vast bureau werkte kennen we nu flexibele werkplekken in inspirerende omgevingen.

In de jaren 70 kwam er wat meer kleur op kantoor – lang leve flower power – en die trend is inmiddels ook weer terug van weggeweest (via bruine inrichtingen in de jaren ?80 en de respectievelijk grijze en houtlook inrichtingen in de jaren 90 en 00).

En straks?

Over wie kunnen we duidelijk zijn. De klerk en de monnik komen niet meer terug op kantoor. Het kantoor blijft het werkterrein van mensen met verschillende functies op diverse niveaus. Dat kan niet missen. De ontwikkeling van computers, tablets en andere apparatuur evenmin. Wat zal dus continu in ontwikkeling zijn. Wellicht gaan we steeds meer met spraakprogramma’s en andere slimme toepassingen werken. En ook waar lijkt redelijk voorspelbaar. Het flexwerken zal nog meer toenemen. Met mogelijkheden als videoconference en de iCloud-toepassingen is werken vanaf verschillende locaties makkelijker dan ooit. En verder? Verder laten we ons graag verrassen!

Deel deze pagina: