Een team met XYZ is een abc

Een team met XYZ is een abc

Generatieverschillen op de werkvloer

We hebben anno 2018 te maken met vier generaties op kantoor: babyboomers, generatie X, generatie Y en de nieuwkomers: generatie Z. Enorm divers dus. Enorm lastig? De meningen verschillen!

De kenmerken per generatie

  • Babyboomers (geboren tussen 1945 en 1960): deze generatie werd geboren in de tijd van de wederopbouw en groeide op in de woelige jaren tussen 1965 en 1975. Babyboomers zijn ambitieus en trouw, lange dienstverbanden zijn eerder regelmaat dan uitzondering.
  • Generatie X (geboren tussen 1961 en 1980): generatie X groeide op in een periode van economisch verval. Dat had echter geen negatieve invloed op de kwaliteit van het onderwijs. Deze goed geschoolde generatie is vindingrijk en vindt vrije tijd minstens zo belangrijk als voldoende financiële middelen.
  • Generatie Y (geboren tussen 1981 en 1995): millennials zijn opgegroeid in een periode die gekenmerkt wordt door technologische ontwikkelingen en economische voorspoed. Deze generatie waardeert flexibele werktijden en verandert regelmatig van werkgever.
  • Generatie Z (geboren tussen 1996 en nu): ook deze generatie is opgegroeid in een tijd van economische voorspoed en zet haar eerste stappen op de arbeidsmarkt.

De perfecte mix

Natuurlijk zijn factoren als stressbestendigheid, werklust, doorzettingsvermogen en ambitie eerder toe te schrijven aan personen dan aan hele generaties, maar toch hebben omgeving, mate van welvaart en de tijd waarin men opgroeit invloed op persoonlijkheid en houding ten opzichte van arbeid. Diversiteit op de werkvloer? We ontkomen er simpelweg niet aan. Dus ook niet aan generatieverschillen op de werkvloer. En dat is maar goed ook -vinden wij-, want waar in een team de babyboomer het overzicht bewaart, draagt de millennial technische oplossingen aan terwijl generatie X het voortouw neemt. Durf gebruik te maken van ervaring. Durf te vertrouwen op technologie. Durf open te staan voor andere denkwijzen. Hoe? Wij vertellen het je:

Accepteer de generatieverschillen

Babyboomers werken vaak jarenlang voor dezelfde werkgever en houden van werken in teams, generatie Y daarentegen kijkt na een paar jaar weer om zich heen en presteert het beste als solist.

Communiceer

Vind je het niet prettig dat iedereen tutoyeert? Vertel het! Wil je werkwijzen moderniseren? Bespreek het! Zie je kansen? Deel ze!

Zet de juiste persoon op de juiste plek

Optimaliseer de workflow. Generatie X heeft overzicht, generatie Z heeft nieuwe ideeën.

Leer van elkaar

Heb respect voor ervaring, maar ook voor nieuwe ideeën.

Wees flexibel

Voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Stel je voor dat al twintig jaar hetzelfde doet en de zaken er opeens heel anders voor staan. Lastig! Maar besef ook dat vooruitgang geweldig is.

Een optimale werkomgeving is meer dan een ergonomische stoel en goede devices. Bij GZ begrijpen we dat. Wil je de generaties op kantoor verenigen en optimaal ondersteunen? Neem contact op met GZ OfficeXperience via?info@gz.nl, 075-6351231 of?www.gz.nl.

Deel deze pagina: