Werken zonder stress

Werken zonder stress

Stress vermijden op het werk

Je legt nét de laatste hand aan die belangrijke spreadsheet en je ziet in je ooghoek het aantal e-mails in jouw inbox alweer behoorlijk oplopen. Je probeert de notulen van de maandelijkse meeting op te stellen, maar die telefoon blijft maar rinkelen. Voor elke klus die je afrondt, komen er twee in de plaats. Hoe hard je ook werkt, de to-do lijst wordt alleen maar langer. Herken je dat?

Van hard werken is nog nooit iemand minder geworden. Sterker nog, de meeste mensen presteren prima onder een bepaalde werkdruk. Het maakt ze alert en prestatiegericht. Met een beetje stress op zijn tijd is dus niets mis. En zeg nou zelf: een dag waarop je nagenoeg niets te doen hebt, die kruipt toch voorbij? Het gaat wel mis wanneer de werkdruk teveel toeneemt. Eén derde van het ziekteverzuim door werk wordt veroorzaakt door stress. Niet voor niets maken zowel de politiek als de arbeidsinspectie zich hard voor regulering van werkdruk op kantoor. Wat we er zelf aan kunnen doen?

 • Stop met multitasken
  Werk van klus naar klus. Dus zet jouw mailprogramma uit, zet de telefoon op stil en focus je volledig op die ene opdracht. Pas na afronding ga je verder met het volgende project. Zo voorkom je verspilling van energie en zorg je voor een hoge kwaliteit.
 • Have a break
  Gun jezelf zo nu en dan wat rust. Loop even naar de koffieautomaat, maak een praatje met een collega en eet jouw lunch tijdens een wandeling of in de kantine. Zo laad je jezelf weer op voor de volgende klus. Kwaliteit verzekerd!
 • Werk=werk – privé=privé
  Thuiswerken en flexibele werktijden, een verrijking voor zowel werkgever als werknemer. Tenminste, als je daarin de regie houdt. De scheidslijn tussen werk en privé wordt steeds dunner en dat komt een stressvrij bestaan niet ten goede. Zorg voor een goede balans. Zit je werkdag erop? Laat het werk dan ook voor wat het is.
 • Zorg voor een goede werkplek
  waar je ook werkt. Thuis, inhouse bij een relatie, in een verzamelpand voor flexwerkers en op kantoor. Een goed ingerichte werkplek is de basis voor goed werk. Zorg dus voor een in hoogte verstelbaar bureau, een goede stoel en een scherm op de juiste hoogte.

Natuurlijk is stress nooit helemaal te voorkomen. Een plotselinge toename van orders, een zieke collega, een interne verhuizing of een nieuwe job, allemaal zaken die werkgerelateerde stress kunnen veroorzaken. Zorg dat je er goed mee omgaat. Zorg voor een feilloze planning, stel grenzen en maak problemen bespreekbaar.

Deel deze pagina: