Circulair voor een gezonde aarde

Circulair voor een gezonde aarde

De circulaire economie in de praktijk

Een paar jaar geleden noemden we het ‘cradle to cradle’, tegenwoordig heet het ‘circulaire economie’. De essentie is hetzelfde. Duurzaam ondernemen op een excellent niveau: maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Van lineair (verbruik) naar circulair (gebruik). Goed verhaal, mooie filosofie, maar hoe werkt dat in de praktijk? En waarom zouden we dit systeem moeten nastreven? Want het is best gedoe. Toch?

Je hebt nodig: producenten die geloven in het hergebruik van grondstoffen en halffabricaten. Minstens zo belangrijk zijn klanten die geloven in deze circulaire economie. Klanten die gaan voor gebruik van goederen in plaats van verbruik. Klanten die zituren kopen in plaats van een stoel. Klanten die graag huren en leasen in plaats van bezitten. Vinden deze producenten en klanten elkaar? Dan is de basis voor een economisch systeem waarin vernietiging van producten iets is wat tot het verleden behoort gelegd.

We plukken de aarde kaal
De wereldbevolking is nog steeds stijgende, voor de welvaart geldt in grote delen van de wereld hetzelfde. We doen met z’n allen (door onder meer de verstedelijking en ons consumptiepatroon) steeds vaker en meer een beroep op natuurlijke hulpbronnen als water, energie, grondstoffen en vruchtbaar land. Kortom: we plukken de aarde kaal. En nu? Is de circulaire economie het antwoord?

Een circulaire economie streeft naar:
• optimaal gebruik van grondstoffen,
• geen afval, geen emissies,
• duurzaam brongebruik.

bron: Rijksoverheid

Energieneutraal
In de praktijk betekent dit dat producenten gebruik maken van herbruikbare halffabricaten en grondstoffen en alleen natuurlijke hulpbronnen die zichzelf binnen afzienbare tijd kunnen herstellen worden aangeboord. Met deze materialen worden producten vervaardigd die door zowel de klant als de producent vakkundig worden onderhouden. Hiermee wordt de levensduur van dit product significant verlengd. Groeit het bedrijf van de klant? Dan heeft deze een grotere bedrijfsruimte nodig waarin onder meer groter en meer kantoormeubilair gewenst is. We nemen een vergadertafel als voorbeeld. De oude, te kleine, vergadertafel wordt ‘gepimpt’ en waar nodig hersteld en is nog prima bruikbaar voor klant twee. Zijn de dagen van de vergadertafel na verloop van tijd geteld? In de circulaire economie proberen we delen van deze tafel voor andere doeleinden in te zetten. Het tafelblad kan wellicht nog prima functioneren als scherm ten behoeve van het scheiden van twee werkplekken. Is het materiaal ook voor deze functie niet langer te hanteren, dan is het tijd voor de laatste fase in dit systeem: recycling.

In het kort:
• gebruik alleen herbruikbare materialen,
• besteed voldoende aandacht aan onderhoud en reparatie,
• streef naar intensief hergebruik,
• recycle.

Circulair op kantoor
Het circulaire systeem gaat verder dan het oplappen van oud meubilair. Het begint bij de basis. Veel producenten van kantoormeubilair zijn al overtuigd en werken met zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Met deze producenten werkt GZ OfficeXperience, leverancier van totaaloplossingen voor op kantoor, graag samen. En daar zijn ze heel tevreden over. Net als de klanten van GZ. Gedegen onderhoudscontracten en duidelijke afspraken over de gebruiksduur van meubilair leveren alleen maar voordelen op. Voor de gebruiker én voor onze planeet.

Op zoek naar geschikt meubilair voor jouw onderneming of wil je meer informatie over het circulaire systeem op kantoor? Neem contact op met GZ OfficeXperience via info@gz.nl of bel ons op 075-635 1231.

GZ ontwerpt, adviseert en realiseert complete inrichtingsoplossingen binnen werk-, leer- en zorgomgevingen.

Deel deze pagina: