Hoe houd je personeel gezond?

Hoe houd je personeel gezond?

Gezondheid van je personeel: een belangrijke succesfactor

Na het salaris van werknemers zijn gezondheidskosten de grootste bedrijfskostenpost. Daarom zoeken werkgevers allerhande oplossingen om -de gevolgen van- een verminderde medewerkersgezondheid -denk aan achterblijvende omzet en gebrek aan productiviteit- te voorkomen. De makkelijkste manier is om de gezondheid van medewerkers te stimuleren.

Een van die oplossingen is gebruik maken van sensortechnologie. Middels medische sensoren worden hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel van medewerkers in kaart gebracht. Ze vertellen de gebruikers wanneer het tijd is om een pauze te nemen (om daarna weer optimaal productief te zijn).

Nog niet heel gangbaar in Nederland, maar echt: het komt eraan! De actieve werkplek is wel al langer onderdeel van het kantoor van nu. Zit-sta-bureaus zijn eerder regel dan uitzondering, er wordt volop wandelend vergaderd en de lift maakt plaats voor de trap. Een goede zaak, want het is allang bewezen dat fysieke inspanning goed is voor de gezondheid en bovendien de hersencapaciteit verhoogt.

Een derde oplossing ligt in het creƫren van ruimtes waarin werknemers na een intensieve vergadering of opdracht tot rust kunnen komen. Het is niet voor niets dat zitkamers met comfortabele stoelen en kunst aan de muur als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook verlichting kan bijdragen aan een goede medewerkersgezondheid. We weten eigenlijk allemaal wel dat daglicht het meest ultiem is: medewerkers blijven alert en klachten als hoofdpijn komen minder voor dan bij de gangbare tl-verlichting. Helaas heeft lang niet elke werkplek de beschikking over natuurlijk licht. Gelukkig zijn er tal van aanbieders die verlichting ontwikkelen die absoluut in de buurt komt van daglicht. Een vijfde oplossing ligt in het verstrekken van gezonde voeding. Ban de frisdrank- en snoepautomaten en verwelkom de kantoorfruitmand.

En zo zijn er nog veel meer oplossingen die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van medewerkers. Wil je hierover verder praten? Bel 075 635 1231.

Deel deze pagina: