Wegwerpplastic: een gevaar voor onze leefomgeving
Is wegwerpplastic nu echt zo schadelijk voor onze omgeving? Deze feiten zetten je met twee benen op de grond: iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading aan plastic afval in zee. Afval dat we op de meest afgelegen plekken op aarde terugvinden en waaraan meer dan 100.000 zeedieren per jaar overlijden. En van het afval dat niet in zee belandt, wordt slechts 10% gerecycled. Tijd voor actie!
Feiten over wegwerpplastic op een rij
Meer dan 80 procent van het afval in de oceanen bestaat uit plastic. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens. Plastic komt namelijk via vissen en schelpdieren in ons voedsel terecht. Bovendien is wegwerpplastic slecht voor de economie: naast de verspilling van materiaal staan we voor hoge kosten om de troep weer op te ruimen. Daarnaast zijn vervuilde zeeën en stranden slecht voor de visserij en het toerisme.
Maatregelen
Vanaf 2021 gaat single use plastic in de ban. Plastic bekertjes, bestek, borden en rietjes verdwijnen uit de schappen en ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De Europese richtlijn bepaalt daarnaast dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.
Milieuvriendelijke alternatieven
Een goede zaak, vinden wij bij GZ. Onze focus ligt op circulariteit en milieuvriendelijkheid. Single use artikelen horen niet in deze visie. Juist daarom investeren ook wij in een groener assortiment: biologisch afbreekbare kartonnen bekertjes en bakjes, composteerbare houten roerstaafjes, gerecyclede kartonnen bordjes en meer.
Bronnen: Nu en Greenpeace over de plasticsoup